Hoppa till innehåll

Regeringen klarar inte av europeisk solidaritet- Replik SvD

Bodil Valero är blind inför den massaker som pågår.

I Mellanöstern för Daesh krig mot civila genom regelrätta massavrättningar, korsfästningar, halshuggningar och slaveri. Daesh för sitt krig också utanför Mellanöstern genom attacker och hot om attacker i europeiska länder. Daesh tog bland annat på sig ansvaret för attacken i Paris i november som dödade 129 människor och allvarligt skadade lika många.

När Frankrike begär hjälp och stöd från andra EU-länder för att kunna slå mot de krigföringscenter inom och utanför EU som Daesh använder sig av, så anser vi det vara självklart att Sverige liksom andra medlemsländer bidrar i kampen mot ond och brutal terror. Detta är nödvändigt av två skäl. Om inte civiliserade länder stoppar mördandet, slaveriet och barbariet så kommer det fortsätta. Om vi inte gemensamt ställer upp för varandra så kommer terrorismen gång efter gång slå mot våra öppna samhälle.

När Bodil Valero (MP) som ensam företrädare för den rödgröna regeringen invänder mot vår artikel förklarar hon med all pedagogisk klarhet varför en regering ledd av socialdemokrater men beroende av Miljöpartiet inte klarar av europeisk solidaritet och de krav som verkligheten ställer. Den svenska regeringens svar på Frankrikes begäran blev som bekant ett löfte om ett transportflygplan i Mali 2017 samt lite stabsassistans. Den dagen Sverige behöver hjälp har vi därmed satt nivån på vad vi kan förvänta oss. Detta var vi naturligtvis starkt kritiska till.

Sverige hade kunnat bidra med betydligt mer när det gäller att stoppa mördandet. Det handlar nämligen inte om att starta ett nytt krig. Det pågår just nu ett krig där människor förslavas och mördas i massor, där byar och människor med en fel religion eller etnisk bakgrund avrättas. Bodil Valero är blind inför den massaker som pågår och tycks tro att kampen mot mördarnas organisation och ledningscentraler skulle vara en inledning på ett krig som alla andra vet pågår i full omfattning utan tillräckligt försvar för dem som drabbas.

Det är ställt bortom allt tvivel att det var ett attentat som var organiserat och genomfört av Daesh och att samma organisation i sin strävan att ytterligare utveckla sitt försök till en stat kommer att genomföra fler terrordåd. Den rödgröna regeringens svar på detta är enligt Valero att mördandet får fortsätta, att vi ska blunda och i stället diskutera de sociala villkoren för flyktingar i Europa. När Frankrike begär hjälp ska Sverige svara med att de inte behöver den. Så undermineras både Sveriges ställning i Europa och den solidaritet som även vi behöver. Sverige borde ha gett Frankrike det stöd som vi kan ge, inte följa en Valero-linje som innebär att man tittar bort.

Gunnar Hökmark (M)

Europaparlamentariker

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Fredrick Federley (C)

Europaparlamentariker

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker