Hoppa till innehåll

Regeringen hotar det svenska IT-undret – artikel i Computer Sweden

  • av

Europaparlamentets industriutskott röstade den 8 november för att frigöra 700 MHz-bandet för mobilt bredband till 2020. Det sätter press på den svenska regeringen när det gäller det nyligen fattade beslutet att skjuta den svenska auktionen av 700-bandet på framtiden. Det beslutet hindrar Sverige att bli ett ledande land när det gäller utvecklingen av 5G, det motverkar den kapacitet som den mobila datatrafikens utveckling ställer krav på och är ett allvarligt slag mot landsbygdens digitala utveckling. Ett beslut som riskerar att skada vår konkurrenskraft och vår hela existens som en it-nation.

Regeringens beslut skadar Sverige som ett digitalt föregångsland. När vi 2014 gick ut i täten för att frigöra 700 MHz-bandet tillsammans med bland annat Finland och Tyskland visade det på en ambition att leda utvecklingen inom digitaliseringen, vilket i sig är avgörande i en bransch där den eviga utmaningen är att attraherar nästa generations stora it-företag. Men med det nya beslutet har den bilden snabbt kommit att förändras och Sverige riskerar nu att placeras bland Europas medelmåttor. Innan låg vi före de flesta andra länder, nu kommer vi tvingas att snabba på för att inte bryta mot de EU-beslut som kommer sätta fokus på 2020.

Det vore en farlig utveckling. Vår ledande position har gett oss stora konkurrensfördelar internationellt och flera framgångsrika startups och en blomstrande spelbransch. Regeringens beslut om att fördröja auktionen av 700 MHz-bandet med minst två år motverkar effektivt Sveriges ledarskap.
Det ligger dessutom ett ironiskt skimmer över beslutet, som formellt fattades av digitaliseringsminister – eller snarare odigitaliseringsminister – Peter Eriksson, men som kryptiskt kommunicerades av försvarsminister Peter Hultqvist.

Hänvisningen till det nya säkerhetsläget är inte tillräcklig. Det är inte nytt och det finns viktiga lösningar för säkerhetskommunikation redan förberedda. Post- och telestyrelsen (PTS) har krattat gången för flera blåljuslösningar som inte innebär att vår digitala innovationskraft försvagas. Framförallt gynnar det inte vår försvarsförmåga att prioritera dyra lösningar som inte ger större säkerhet.

Risken är överhängande att regeringen avser att ge Teracom rollen som ett nytt Televerk, vilket innebär att vi i så fall återgår till den marknad som vi på 1990-talet lämnade bakom oss och som sedan dess inneburit att Sverige fått fler investeringar, nya tjänster och en telekommarknad i världsklass.

Ska Sverige ens ha en chans att ta rygg på länder som USA, Kina, Japan och Sydkorea måste den rödgröna regeringen förstå allvaret och omgående fatta ett beslut som innebär att fördelningen av frekvenser kan påbörjas och blåljusmyndigheter får någon av de förberedda lösningar som ger både säkerhet och svenskt digitalt ledarskap. Vi behöver inte fortsätta använda 700-bandet för tv två år till för det, än mindre låta redan utrymda frekvenser stå tomma.

Den mobila dataanvändningen ökar exponentiellt som ett uttryck för det svenska samhällets digitalisering. 700 MHz-bandet, som kombinerar räckvidd med hastighet, är avgörande för Sveriges utbyggnad av 5G i hela landet och med det avgörande för vår framtida konkurrenskraft.

Gunnar Hökmark, delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet