Hoppa till innehåll

Regeringen gör så gott den kan. Men det blir inte mycket.

Regeringen gör så gott den kan. Men den blir inte mycket.
Allt fler företag väljer att flytta ut ägande, forskning och huvudkontor. Inför denna utveckling saknar regeringen en offensiv politik. Tre av fyra studenter funderar på att flytta utomlands. Istället för en reformpolitik som gör Sverige attraktivt och konkurrenskraftigt väljer regeringen att inför denna situation föra fram förslag som med hjälp av byråkrati och lagstiftning skall försvåra för företag att flytta ut. När regeringen inte kan eller orkar föreslå åtgärder som förändrar företagsklimatet i Sverige gör den så gott den kan. Men det räcker inte.
Det säger moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar Hökmark i en kommentar med anledning av näringsministerns senaste utspel om varför företag och jobb flyttar utomlands.
Socialdemokrater kan reglera och bygga upp offentlig byråkrati. Men man saknar förmåga att skapa ett positivt företagsklimat i Sverige. Nya lagförslag som försvårar kommer inte lösa problemet med utflyttningen men kommer däremot bli ytterligare ett argument mot Sverige som företagarland.

Rosengrens besked är ett besked om att man abdikerar från ansvaret för att göra Sverige till ett företagarland. Istället försöker man hejda företagsamheten vid våra gränser. Det blir vare sig fler studenter eller företag som kommer att välja Sverige för det. Regeringen klarar inte de utmaningar som Sverige står inför, även när den gör så gott den kan, säger Hökmark.