Hoppa till innehåll

Reformlandet Estland

[BILD1]Estland är vårt grannland med 11% tillväxt. Som sådant har det varit unikt i att dra nytta av det tidiga 1990-talets reformpolitik, ledd av den tidigare statsministern Mart Laar. Economist har en lite väl negativ artikel om landet men en del ligger det i den kritiska attityden. Även om ekonomin vilar på de reformer som har genomförts är politikens inriktning en annan i dag än den var för några år sedan. Under valkampanjen har de två stora partierna, Reformpartiet och Centerpartiet, överträffat varandra i överbudspolitik samtidigt som reformtakten har stannat av.

Det innebär inte att man kommer att vända tillbaka men likväl att man inte håller takten på att fortsätta att reformera det estniska samhället. Och lika bra som den ekonomiska utvecklingen har gått på grund av gjorda reformer, lika uppenbart är Estland behöver en fortsatt reformpolitik för att kunna fullfölja denna utveckling.

I det perspektivet är det väl att Pro Patria, Mart Laars parti också fick ett ökat stöd även om allianspartnern Res Publica förlorade. En och annan lärdom finns att dra av detta. Den ekonomiska tillväxten skapas inte av löften om utgifter utan genom reformer. Men den ekonomiska tillväxten riskerar alltid att utlösa fler löften än reformer. Och länder som avstannar i reformpolitik riskerar att avstanna.