Hoppa till innehåll

Rättsstaten, flyktingar och centern förlorare när rättslöshet och usel lagstiftning får stöd

Centerns beslut att stödja regeringens förslag till undermålig och juridiskt utdömd lagstiftning om ensamkommande personer hedrar inte Centern. Det kommer heller inte gynna partiet. Tvärtemot att bidra till en humanistisk flyktingpolitik bidrar Centerpartiet till en politik byggd på den fullkomliga godtycklighetens grund som underminerar en humanistisk flyktingpolitik. Det finns inget liberal eller rättsstatligt i detta, snarare dess motsatser. Det är Miljöpartiets aktivism Centerpartiet räddar utan att veta vad beslutet kommer att innebära i verkligheten, eftersom lagen inte säger något om vem som är ansvarig för denna grupp som saknar asylliknande skäl.

Det finns de som bestämt menar att detta är en framgång för Stefan Löfven. Det stämmer heller inte. Det är en framgång för Miljöpartiet i konflikten med Socialdemokraterna i en regering där gemensam grund saknas. Centern räddar Miljöpartiet i en tid då flyktingpolitiken är utsatt för svåra påfrestningar och den allra mest ställer krav på rättsstatlighet och asylprövning. Det är självfallet inte bra för alliansen som helhet men kommer stärka andra allianspartier på centerns bekostnad. Det är inte bra för Socialdemokraterna och kommer att stärka Sverigedemokraterna på deras bekostnad. Miljöpartiets framgång i detta blir mer avslöjande för partiet och centern.

Budskapet till flyktingar blir att det spelar inte någon roll om du behöver asyl eller ej, det är andra hänsyn i media och i debatten som styr. Det är inte bra för någon. Budskapet till svenska folket är att riksdagens majoritet inte bryr sig om hur lagarna är, även när de inte uppfyller fundamentala krav på lagstiftning. Det är allvarligt. Centerns förlust i detta är förmodligen den största.

Partiledningen underkänner sig själva som en kraft som värnar om rättsstaten och en respekterad regeringsmakt. Efter den bittra eftersmaken av detta kommer rimligen den sena eftertanken. Både bland väljare och centerledning. Den kommer milt talat inte locka till nya överenskommelser med S för att rädda Mp. I partipolitiskt perspektiv är det centern som är dagens förlorare mer än alliansen. Flyktingar med skäl för asyl till skillnad från dem som inte har är några andra förlorare, respekten för rättsstaten en annan. Det är illa i sak. Det ställer desto större krav på den allians som måste lägga grunden för en ny politik efter valet. Den bör präglas av rättsstatens krav på lagstiftning och flyktingpolitik. Centern lär få finna sig i det.