Hoppa till innehåll

ESC- rätt och fel i sång och politik- Artikel i Kvällsposten

  • av

Så samlas hela Europa i Malmö och vår bild av vår del av världen förändras. Det som en gång var länder och folk dolda och inspärrade bakom järnridån sjunger nu de sånger som är hela Europas. Länder som en gång var en del av Sovjetunionen lyfter nu fram det egna landets traditioner eller yngre generationers möten med med musikens globalisering. Vi ser på en gång vårt gemensamma samhälle växa fram tillsammans med den mångfald som är det bästa av Europa. Det kan låta fantastiskt och det kan låta förskräckligt!

I morgon kommer vi ställa frågan om rätt låt vann och runt om i Europa kommer man skaka på huvudet åt den danska melodin som vi svenskar gillade samtidigt som några kommer hävda att den georgiska är underskattad. Och så ska det alltid vara, i fria samhällen kan alltid fel låt vinna. Det är nämligen alltid några som kommer tycka det var fel låt, oavsett hur bra vi andra, eller de andra, tycker vinnaren är. Och så måste det vara i demokratins samhällen också.

På den punkten är festivalen i Malmö en påminnelse om att demokrati ännu inte har segrat i vårt Europa.

Vitrysslands bidrag kommer från en stenhård och skamlös diktatur där de som tycker fel misshandlas, fängslas eller bara försvinner.

I Ukraina är demokratin och rättsstaten på återtåg med oppositionsledaren i fängelse efter skådeprocesser som från Stalins tid. Korruption och maktfullkomlighet dominerar allt mer i allt större delar av det Ukrainska samhället. Och utrymmet för oppositionen att vinna nästa val krymper med förföljelser av oppositionella och en växande kontroll över media och domstolar. Även musikens värld kommer i ett sådant samhälle domineras av maktens krav.

I Azerbaijan, där Sverige vann förra året råder en komplett familjediktatur som håller oppositionen långt borta, inte bara från från makten utan också från gator och torg. Frihetens sånger kan inte sjungas i detta land.

I Georgien och i Moldavien ser vi hur tidigare demokratiska framsteg riskerar att elimineras av de gamla och mörka strukturer som en gång präglade tiden under sovjetiskt styre och som i dag har sin rötter tillsammans med de maktstrukturer som präglar Putins Ryssland.

Så ser det ut i det Europa som idag samlas i Malmö. Rätten att sjunga i vårt gemensamma Europa ställer också krav på alla européers rätt till fria och demokratiska val. Alla de människor som runt om i Europa i dag frågar sig om rätt låt ska vinna ska vara välkomna till demokratins gemenskap där ingen annan än de själva bestämmer vad som är rätt eller fel politik i det egna landet.

Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP och hoppas att rätt låt vinner ikväll

Etiketter: