Hoppa till innehåll

Ratificerat

I och med att Sveriges Riksdag i går kväll, eller natt, beslutade att ratificera Lissabonfördraget närmar det sig också en slutig ratificering.

Det svenska beslutet kommer att underlätta för den tjeckiska regeringen att i sitt parlament få stöd för ratificeringen, inte minst inom det dominerande regeringspartiet har detta betydelse.

En fördröjning hade omvänt inneburit ytterligare vilja att på olika sätt fördröja och försvåra både i Tjeckien och i Irland.

Nu kommer förmodligen Tjeckien att ratificera i februari. Irland överväger ett ställningstagande i skenet av att fördraget under hösten 2009 kommer vara ratificerat av 26 länder. Och så får vi vänta på Tyskland in på det nya året där den författningsdomstolen tar sin tid.

Allt detta innebär emellertid att Europavalet kommer att hållas på Nicefördragets regler, en ny kommission på samma, vilket innebär krav på minst en kommissionär mindre samt ett traditionellt svenskt ordförandeskap. Det kan vara väl efter det franska halvåret.

Och så länge Nice fördraget gäller blir det svårt för Island och Norge att bli medlemmar, det är lättare för Kroatien som just nu förhandlar mot den 28 plats som Nice lätt kan tänjas ut till.