Hoppa till innehåll

Räntebördan trängde undan välfärdsutgifter- Replik NT

Kommentaren från Marja Bergström och Björn Grip (V) till min krönika om Vänstern i Grekland är intressant av två skäl. De hävdar inte att jag har fel när jag säger att deras systerparti Syriza agerar ansvarslöst och populistiskt och de söker inte försvara Syrizas politik.

 

Greklands kris beror på att man har haft för stora utgifter och för små inkomster. Man har överspenderat och gjort av med pengar man inte hade. Man lånat och till slut lånat så mycket att räntebördan trängde undan viktiga välfärdsutgifter när både lånen och pengarna tog slut.

 

När det inte finns några pengar, vare sig lånade eller egna, kan man inte betala räkningar. Man kan hävda att detta är kapitalismens fel, EUs fel eller någon annans fel men i grunden handlar det om att grekiska regeringar har fört en ansvarslös politik. Och det är i Grekland som besluten måste fattas för att förändra landet.

 

För att hjälpa Grekland till detta har euroländerna lånat 2000 miljarder svenska kronor med lovade reformer och besparingar som trygghet. 2000 miljarder svenska kronor som vänsterpartisterna och Syriza kallar åtstramning, liksom tanken på att anpassa pensionsålder till vad vi har i Sverige, att anpassa löner till vad man har råd med och bidrag till vad man kan finansiera. Så har Lettland gjort, så gör Portugal och Spanien, så gjorde Storbritannien och så gjorde en gång i tiden Sverige när vi hanterade krisen efter 1980-talets överspendering.

 

Problemet för Greklands del är att i missnöjet som svåra reformer och gamla löftesbrott leder till har Syriza lovat att återställa bidrag och löner, öka utgifterna, låta bli att betala tillbaka gamla lån och på något sätt finansiera att man på nytt ska leva över tillgångarna samtidigt som man avbryter reformer för växtkraft och företagande. Självfallet höll det på att leda till att Grekland körde in i krisen igen. Det är intressant att notera att vänsterpartister inte gärna vill försvara denna politik när dess konsekvenser blir så tydlig. Nu bröt man det man sagt till de grekiska väljarna, att man skulle säga upp lånen, inte betala tillbaka de gamla och höja utgifterna över hela linjen. Inte heller detta vill vänsterpartisterna försvara. Bara kritisera någon annan. Det är gammal välkänd vänsterpolitik. Skylla på någon annan, fly ansvaret och lova runt.

 

 

Gunnar Hökmark