Hoppa till innehåll

Putins tal om storskaligt krig ett varningstecken

Samtidigt som Putin – i strid med vad som är uppenbart för varje betraktare, – förnekar att Ryssland bedriver krig i Ukraina nämner han ett storskaligt krig som osannolik möjlighet. Det är inte som han utesluter storskaligt krig utan som han nämner som en möjlighet om inte Ukraina slutar försvara sig mot det krig som nu pågår och som lett till en ockupation av Krim och fler områden i östra Ukraina under så kallad prorysk kontroll.

Putin har ignorerat det som kallas Minsk II. Ytterligare tung rysk krigsmateriel har förts in i Ukraina. Staden Debaltseve, med 8000 reguljära ukrainska trupper, har intagits av omfattande och väl utrustade ryskkontrollerade trupper. Det skulle aldrig kunna ske utan det direkta stödet och deltagandet från rysk militär.

Putin säger sig vara emot utländsk vapentillförsel till Ukraina. Det är fel. Han är den störste leverantören av vapen till kriget. Därigenom har han mer än någon annan eskalerat kriget. Han är däremot emot att Ukraina och Ukrainas regering kan försvara sitt land med hjälp av vapen som kan möta avancerade ryska vapen, från luftvärn, artilleri och stridsvagnar.

När han nu säger att risken för ett storskaligt krig, ovanpå det krig han själv ansvarar för men förnekar sin roll i, är det ett förtäckt hot att eskalera kriget ytterligare om Ukrainas regering inte accepterar ryska landvinningar och fortsatt rysk krigföring.

Europa och USA bör som första led i en ny Rysslandspolitik acceptera vad som är uppenbart, nämligen att det inte går att lita på Vladimir Putins goda vilja i strävanden efter fred. Hans ord är inte att lita på. Han vill ha en militär lösning så långt han kan använda den som medel för sina politiska mål. Det är först när Putin inser att den militära krigföringen drabbar Ryssland som han kommer upphöra med den. Han är inte att lita på så han måste lita på att det finns en gräns för kriget han driver.