Hoppa till innehåll

Putins Ryssland

[BILD1]Morgonen inleddes för min del med ett möte om Ryssland, energifrågor och säkerhetspolitik. Ryska energitillgångar, framtida vikande produktion samt monopoliserade nät till ett Europa som även i andra fall möter Ryssland som en aktör som på olika sätt försöker upprätta sin makt i Europa. Heritage Foundation beskriver i en rapport hur den ryska energipolitiken leder till monpol över distributionen av gas till EU. Den ryska utrikespolitiken är en spegelbild av Putins inrikespolitik med en snart total kontroll över energiproduktionen och begränsad respekt för demokratiska värden.

Någon förändring synes inte vara på väg. Den 2 december är det val till den ryska Duman, där Putin vill säkra ett så säkert mandat att han som premiärminister kommer kunna bestämma över vem som ska bli president. Gerry Kasparov har beskrivit det kommande valet som att oppositionen inte försöker vinna valet men försöker få till stånd ett riktigt val.

Det verkar inte finnas några större förutsättningar för det. I en annan Heritage-rapport redovisas vilka det är som ställer upp och vilka som kan bli invalda. Ger tyvärr en realistisk bild av det val de ryska väljarna står inför. Och ger oss en bild av ett nytt Ryssland som växer fram med de säkerhetspolitiska utmaningar det innebär för dess grannar.

Vidare under dagen blev det seminarium kring den framtida europeiska försäkringsmarknaden och lite interna moderata möten. Sånt som ska hinnas med under en fredag.

I morgon blir det 100-årsjubileum med moderaterna i Blekinge. Det handlar om 100 år som det finns en hel del att säga om, både om vad Europa har misslyckats med och vad vi har lyckats med. både om när vi moderater har varit framgångsrika i att förändra den politiska agendan och där vi har lyckats mindre.