Hoppa till innehåll

Putin får besök

[BILD1]Dagen började som den slutade, nämligen med en diskussion kring Europa och Ryssland, inte minst med avseende på Ryssland och dess monopolistiska tendenser. Middagsdiskussion med EPP-ED ledningen och närstående kommissionärer kom självfallet att handla om fredagens toppmötet mellan EU och Ryssland. Det är viktigt, inte för de resultat som kommer att komma ut ur det utan för det budskap som förhoppningsvis kommer de ryska ledarna till del. Det gäller inte minst att de förstår att det kostar politiskt att försöka klämma åt enskilda länder i Europeiska unionen. Om inte Ryssland förstår det politiska priset av detta kommer varje avtal som kommer fram ur framtida möten ha ett begränsat värde.

En mindre bra sak som kommer ur denna dag är det faktum att det nu av allt att döma finns en samsyn mellan rådet och parlamentets företrädare i frågan om roaming, vilket innebär att vi nu kommer att politiskt reglera högsta priset för roaming. Det kan vara välkommet om man glömmer att all prisreglering leder till minskad priskonkurrens.

Den dag som nu följer kommer att präglas av att Nicolas Sarkozy inträder som president för Frankrike och därmed i den fria världens mest maktfyllda position, visserligen i ett land som är mindre mäktigt än USA men likväl i ett land där presidenten har större makt än i något annat land.