Hoppa till innehåll

Propaganda gynnar främlingsfientliga – artikel i Expressen

Den fria rörligheten i Europa hotas nu igen av en skrämselpropaganda mot utländska löntagare. 

Marita Ulvskog, S, hävdade 2009: 

”Vi vill inte ha en armé av låglönare som turnerar genom EU:s medlemsländer och tvingas bjuda ut sig till lägre lön, sämre och farligare villkor därför att EU och den här regeringen inte är beredda att slåss för ett utstationeringsdirektiv eller för en sammansättning av den nya EU-kommissionen som ska väljas som lovar att se till att fackliga rättigheter går före den fria rörligheten.”

Vi har i dag på en arbetsmarknad av 4,7 miljoner sysselsatta 6000 utländska löntagare. De har inte dumpat lönerna, de turistar inte, de har motsvarande villkor som svenska löntagare har. Alla undersökningar visar samma sak. Sverige tillhör de länder som under denna tid har haft en positiv reallöneutveckling inom dessa yrkesområden.

Likväl fortsätter S kampanjen mot den fria rörligheten:

”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben”.

Skrämselpropagandan gynnar främlingsfientliga krafter och leder till krav på nya hinder för den fria rörligheten.

När S nu talar om att man ska införa ett socialt protokoll innebär det att man vill låta EU bestämma allt mer över de sociala frågor som är medlemsstaternas kompetens samtidigt som de vill låta fackliga ombudsmän bli den nya tidens gränsvakter.

S borde hålla sig för goda för att ge syre till helt andra politiska krafter.

GUNNAR HÖKMARK,

är Moderaternas förstanamn i EU-parlamentsvalet