Hoppa till innehåll

Privat omsorg går att utveckla – Krönika i NT

”Men det finns ett annat och bättre skäl till varför den privata omsorgen diskuteras mer än den offentliga, som kan sägas vara ett uttryck för den stora poängen med privata vårdgivare. Brister i den privata omsorgen kan man nämligen göra något åt.” Krönika i Norrköpings Tidningar

Det kan synas lite orättvist att så mycket om debatten om äldreomsorgen har kommit att handla om antingen påstådda eller faktiska fel hos privata vårdgivare. Och det är en enögd debatt. Socialdemokrater och andra motståndare till valfrihet vill gärna ta vara på varje brist i den privata omsorgen för att döma ut den i sin helhet, som om människor som valt den inte förstår sitt eget bästa när de uppskattar den.

Och samtidigt glömmer de att några av våra värsta vårdskandaler inträffat i offentlig äldreomsorg. Men det tas inte till intäkt, helt rätt, till intäkt för att döma ut den offentliga verksamheten som sådan.

Men det finns ett annat och bättre skäl till varför den privata omsorgen diskuteras mer än den offentliga, som kan sägas vara ett uttryck för den stora poängen med privata vårdgivare. Brister i den privata omsorgen kan man nämligen göra något åt. Den offentliga omsorgens brister får vi leva med eftersom det inte finns samma förändringstryck. De politiskt ansvariga går till och med ofta i försvarsställning och lovar att det inte ska hända igen, utan att man gör något nytt.

De privata vårdgivare som nu har uppmärksammats för olika brister i några av sina lokala verksamheter har inte råd med att tappa förtroende. Då förlorar de kunder och uppdrag. De kommunala vet däremot att de är just kommunala och får fortsatt uppdrag eftersom det inte finns något alternativ.

Om inte de olika privata äldreomsorgsgivarna visar att vi alla kan lita på dem får någon annan uppdraget. Antingen lever de upp till kraven eller så får de bytas ut mot någon annan. Antingen vill de äldre med stöd av sina familjer flytta in i ett äldreboende eller så väljer de ett annat med bättre förtroende.

Så diskussionen om äldreomsorgen har två olika perspektiv. De som vill döma ut den privata och försvara den offentliga oavsett kvaliteten och de som vill förändra den genom att diskutera kvalitetsbrister för att därmed tvinga fram en bättre omsorg där det går. Och det är när vi har privata alternativ som det går att förändra lättast. Genom att höja kraven eller att byta den som ger omsorgen. Så enkelt är det. Med den offentliga finns det inte så mycket att diskutera. Där är det som det är.

Hur många offentliga vårdskandaler har lett till förändringar och nya ansvariga? Hur många har nu bytts ut i ledningen för de privata företagen? Hur många riskerar att förlora sina uppdrag därför att det finns andra som kan göra det bättre? Hur kan privat omsorg överleva utan förtroende? Kan offentlig omsorg överleva utan de äldres förtroende? Svaren visar varför det är bra med mångfald och alternativ inom vård och omsorg.

Läs även krönikan på NT.se med tillhörande kommentarer.