Hoppa till innehåll

Prisutdelning i Lenins namn ett hån mot offren för den sovjetiska terrorn – artikel i Göteborgs posten

  • av

Det är därför ofattbart att det i Sverige årligen delas ut ett Leninpris. Än underligare är att det finns personer som vill mota ett hederspris till minnet av en psykopatisk massmördare som grundlade en av världens mest vidriga diktaturer.

Genom den så kallade oktoberrevolutionen tog bolsjevikerna under Vladimir Lenin makten i Ryssland och började forma den sovjetiska staten, en stat präglad av terror, förföljelser, massavrättningar och dödandet av var och en som sågs som en fiende till den sovjetiska staten. Maksim Gorkij kunde redan efter ett år konstatera att den nya regimen var ”infekterade av maktens gift; det visar deras skändliga inställning till den personliga friheten och yttrandefriheten och till alla de rättigheter som demokratin kämpade för att föra fram till seger.”

Det var en totalitär stat Lenin ville skapa när han bröt den utveckling mot demokrati som fanns i Ryssland efter Tsartiden och Rysslands deltagande i första världskriget. För att vinna och upprätthålla makten lanserade han den skoningslösa terrorism som vi i vår tid har sett motsvarigheter till i Daeshs terror i Syrien och Irak.

Välkänt är hans brev till några bolsjevikledare i en av de ryska små städerna. Där uppmanade han sina undersåtar att slå ned motståndet från fienden. Politiska motståndare, friägande bönder, kosacker, företagare, förmenta ”klassfiender”, präster, lärare, medlemmar av politiska partier, författare, ja, alla som inte passade in i Lenins revolutionära mall kunde dömas till döden direkt genom avrättning eller döden genom Gulag. De läger som Lenin upprättade och Stalin fortsatta att befolka av människor som förlorade rätten till ett eget liv bara för att de misstänkes kunna gå regimen emot.

Lenins terror bestod i att skrämma genom grymma avrättningar, deportationer och genom att skapa svält överallt där det fanns motstånd mot den kommunistiska diktatur som skulle forma Sovjetunionen. Det kommunistiska styret ledde till svält, ofrihet och mänsklig förnedring. Hans vän kompanjon Stalin kom att leda Sovjetunionen vidare i den kommunistiska terrorns spår.

Det är därför ofattbart att det i Sverige årligen delas ut ett Leninpris. Det betraktas som lite udda men kokett progressivt av media. Än underligare är att det finns personer som vill mota ett hederspris till minnet av en psykopatisk massmördare som grundlade en av världens mest vidriga diktaturer. I år är det tydligen debattören Kajsa Ekis Ekman som anses ha agerat i Lenins anda tillräckligt mycket för att hedras med detta pris. Och hon verkar uppenbarligen vilja ta emot det liksom tidigare års pristagare.

Det är en sträng av människor där demokratin och respekt för människovärdet i bästa fall sitter som en tunn polityr. Hyllar man demokratins fiender tillhör man minst av allt demokratins vänner. Men man tillhör definitivt dem som anser att människoliv kan offras för socialismens mål. Delar av den svenska vänstern odlar sitt förakt för demokratin i allt för stor lugn och ro. Det finns inget progressivt, kulturellt, chickt eller spännande i att hylla massmördare. Priset är bara en vår tids Heil Lenin. Det värsta är att de hälsar tillbaka.

I en tid av extremism är hyllningen till terrorns moderna skapare och arkitekten till en av de vidrigaste diktaturer som plågat Europa inte bara ett hån mot dess offer utan direkt farlig. Det är tron att det är progressivt att mörda som skördat terrorismens offer. I det så kallade kalifatet och i det så kallade proletariatets diktatur.