Hoppa till innehåll

Prisreglering av internationella mobiltelefonsamtal

En majoritet bestående av socialdemokrater och liberaler i Europaparlamentets ekonomiska utskott har i dag röstat för prisreglering av internationella mobiltelefonsamtal, s.k. roaming. Om majoriteten i utskottet är representativ för hela parlamentet skulle det betyda att vi får prisreglering på Europanivån med maxpriser för såväl konsumentpriser som teleföretagen emellan.
 
– Erfarenheterna av prisreglering är entydigt negativa säger moderaternas delegationsledare i Europaparlamentet, Gunnar Hökmark som är talesman för EPP-ED – parlamentets största partigrupp – i utskottet. Europa riskerar att förlora det försprång inom mobiltelefoni som vi vann efter avregleringen av telemarknaderna i början av 90-talet.
 
– Om priserna regleras politiskt hotas inte bara utvecklingen av europeisk mobiltelefoni utan då minskar också det konkurrenstryck som hittills lett till snabbt sjunkande priser för att ringa.
 
– På lång sikt riskerar vi att prisregleringen av högstapris också blir normgivande för alla priser. I så fall är det viktigaste resultatet av regleringen högre priser för vanliga telefonkunder som sällan reser utomlands, avslutar Gunnar Hökmark.