Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Stora utmaningar kräver kloka beslut, Gunnar Hökmarks kommentar till Macrons anförande

  • av

– ”Stora utmaningar kräver kloka beslut, inte ständigt nya krav på stora institutioner. Det måste bli slut på tron att Europa löser sina problem genom mer makt till EU-kommissionen och till Bryssel. Visionen om Europa måste handla om hur vi gör friheten och välståndet större samt säkerheten starkare, inte om vilka nya institutioner som ska sammanträda”. Det säger moderaternas Gunnar Hökmark med anledning av den franske presidenten Emmanuel Macrons anförande i Europaparlamentet i dag.

-”Stora tankar bör leda till modet att fatta viktiga beslut istället för diffusa tankar om det ständiga kravet på ökad makt till Bryssel. Det leder inte till fler eller bättre beslut, bara till nya motsättningar. Debatten om Europas framtid får inte vara en fråga bara för dem som tror att lösningen på alla problem ligger i mer makt i Bryssel och mindre i medlemsstaterna. Det är inte mer europeiskt och inte mer EU-vänligt att vara för mer centralisering än att vara för en politik som stärker gemenskap och sammanhållning i hela Europa” fortsätter Gunnar Hökmark.

-”Det är den öppna ekonomin, de gemensamma lagarna och sammanhållningen mot yttre hot och de utmaningar vi står inför som är lösningen på våra framtida problem. Därför är det viktigt att frågan om utvecklingen inte blir en fråga som Frankrike och Tyskland styr över. Det är hela EU som måste vara med. Det kräver en stark röst som förenar norra Europas krav på reformer och förändringar när det gäller den inre marknaden, den digitala ekonomin och mindre regleringar som hindrar nytt företagande istället för nya institutioner i Bryssel. Den svenska regeringen har konsekvent försummat möjligheter att samla Norden, de baltiska staterna och andra likasinnade till en sådan reformagenda. Istället gick man i täten för att EU ska samordna arbetsmarknads- och socialpolitik, ett initiativ som man nu backar ifrån” säger Gunnar Hökmark.

-”President Macron har rätt i att de utmaningar vi står inför kräver ett starkt Europa. Men han har fel i att ett starkt Europa kräver ännu mer centralisering på medlemsstaternas bekostnad. Ett starkt Europa kräver starka beslut och en stark sammanhållning där alla medlemsstater är en del i gemenskapen lika mycket. Det är inte nya institutioner vi behöver utan nya reformer” avslutar Gunnar Hökmark.

 

**

Presskontakt:

Lina Stenlund

+32 485 911 164