Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Skatt på finansiella transaktioner

  • av

En skatt på finansiella transaktioner leder till högre kostnader för handel och investeringar. Det ökar inte Europas konkurrenskraft. När Sverige på 1980-talet införde en motsvarande skatt på aktiehandel och andra finansiella transaktioner ledde det till att en stor del av aktiehandeln flyttade till London. Nu är risken på samma sätt att andra delar av världen vinner på en skatt som straffar finansiella investeringar i Europa. Det är borgmästaren i Shanghai som ska tacka Europaparlamentets majoritet. Det säger moderaternas Gunnar Hökmark, vice ordförande i EPP-gruppen med anledning av dagens beslut i parlamentet.

När en majoritet i Europaparlamentet i dag röstade för ett ensidigt införande av en finansiell transaktionsskatt i Europa röstade man i praktiken för högre räntekostnader, dyrare investeringar och dyrare kapital i de delar av världen där man saknar egna kapitalmarknader. Den så kallade transaktionskatten löser inga problem men skapar nya. Det är ingen tillfällighet att de som i första hand har stött förslaget är de som ser handel och finansiella marknader som en belastning.

Det är illa att så många tror sig stärka europeisk konkurrenskraft genom höjda skatter samtidigt som de frågar sig varför Europa tappar i förhållande till andra delar av världen, sa Hökmark.