Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Överenskommelse om telekommarknaden och vägen mot 5G

  • av

Bryssel, 10 juli 2018

 

I dag tog EU ett viktigt steg i riktningen mot en lansering av 5G. Europaparlamentets industriutskott röstade på morgonen om den överenskommelse som slutits mellan parlamentet och medlemsstaterna om telekommarknadens regler, den så kallade Europeiska elektroniska kommunikationskoden.

— 5G kommer att vara motorn i vår ekonomiska utveckling. Det är ett race om att vara först, där Europa länge legat bakom USA och Asien. Med den här lagstiftningen, som innebär ett stort steg mot en fri marknad och konkurrens, är vi återigen med i matchen, säger Gunnar Hökmark, som deltog under morgonen omröstning.

— Det här sätter också stor press på den svenska regeringen som försummat och försenat utbyggnaden av det svenska mobilnätet, som en följd av hur de hanterade frågan om ett blåljusnät, som varken är säkrare eller effektivare än att låta mobiloperatörerna investera och ge blåljusmyndigheterna prioritet i ett kommersiellt nät.

Enligt överenskommelsen ska viktiga 5G-nät frigöras senast 31 december 2020. Det handlar bland annat om de viktiga spektrumbanden 3.6 GHz och 26 GHz.

— Sverige måste agera omgående. Vi har tappat ledartröjan och behöver återta den. Regeringen behöver säkerställa att en komplett digital infrastruktur för 5G finns på plats så tidigt som möjligt under 2020. Allt annat innebär förlorade investeringar och kompetens.

 

**

Presskontakt:

Lina Stenlund

+32 485 911 164