Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Hökmarks rapport om säkerhet i östra grannskapet antagen i Euronest

Bryssel, 27 juni 2018

Gunnar Hökmark har varit Europaparlamentets ansvariga rapportör i Euronest för en rapport om säkerhet i Östliga Partnerskapets länder, som röstades igenom kvällen den 26 juni med stöd från samtliga delegationer.

– Vårt främsta värn mot interna och externa hot är att bygga starka samhällen med demokrati, rättsstat och fria marknader. Där är EU avgörande, säger Gunnar Hökmark.

– Vi har sett hur säkerhetssituationen i vårt grannskap kraftigt har försämrats. I synnerhet med ett aggressivt Ryssland som har ockuperat delar av Ukraina och Georgien i strid med internationell rätt.

– Rysslands attacker mot sina grannländer hänger ihop med attackerna i Storbritannien, USA och europeiska länder. Ukrainas säkerhet blir Sveriges säkerhet, fortsätter Hökmark.

Rapporten tar sin utgångspunkt i reformer i partnerskapsländerna, ökad europeisk integration, fördömande av Rysslands ageranden med stöd till fortsatta och utvecklade sanktioner liksom ett ökat engagemang av EU för fredlig konfliktlösning, stärkt cyberförsvar och arbete för demokratiutveckling.

Euronest är en parlamentarisk församling med delegationer från Europaparlamentet och parlamenten i Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Ukraina.