Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Hökmark om transaktionsskatten i EU-parlamentets ekonomiska utskott

– En europeisk transaktionsskatt trollar inte fram nya pengar utan drabbar konsumenter och låntagare. Den innebär en ytterligare åtstramning som skattehöjning men slår dessutom direkt mot de investeringar som Europa behöver för att växa ur den ekonomiska krisen. Det sa Gunnar Hökmark när Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen diskuterade den finansiella transaktionsskatten.

– Det är anmärkningsvärt att kommissionen föreslår en skatt som enligt egna analyser innebär sänkt tillväxt när vi mer än någonsin behöver investeringar och tillväxt.

– Det är en dålig idé att göra sparande och investeringar i Europa dyrare än i andra delar av den globala ekonomin. Det är förvånande att kommissionen och skattens anhängare på fullt allvar verkar tro att de hittat helt nya pengar som ingen behöver betala. Det är i själva verket bankernas kunder, pensionssparare och företag som kommer att betala för både högre kostnader och för en utflyttning av betalningar och transaktioner till andra delar av världen.

När vi införde en sådan skatt i Sverige lärde vi oss att det var London som vann, nu agerar anhängarna av skatten för att Shanghai och andra delar av världen ska vinna på ett finansiella marknader växer där mer än i Europa, sa Hökmark.