Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Gunnar Hökmark välkomnar uppgörelse mellan Slovenien och Kroatien som innebär grönt ljus för Kroatiskt EU-medlemskap

  • av

”Jag välkomnar varmt överenskommelsen mellan Kroatien och Slovenien. Detta är ett betydelsefullt steg i slutförandet av ratificeringen av Kroatien som EU:s 28e medlemsland den första juli i år. Överenskommelsen betyder att Kroatien och Slovenien tillsammans bidrar till utvecklingen av EU och till den pågående integrationen av Västra Balkan till Europa. Detta är en bra dag för Europa”, sade Gunnar Hökmark, vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen, och ordförande i parlamentets Kroatiendelegation.

Överenskommelsen skall undertecknas av Kroatiens och Sloveniens regeringschefer inom de närmaste dagarna. Lösningen på Ljubljanska Banka-tvisten möjliggör för det slovenska parlamentet att påbörja ratificeringsprocessen av Kroatiens anslutningsfördrag med EU, en process som samtliga av EU:s medlemsländer måste ha slutfört innan Kroatien kan bli fullskaliga medlemmar den 1a juli 2013.