Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: EU sätter världsledande mål för mobilt Internet

– Dagens beslut om en ny Europeisk spektrumpolitik är goda nyheter för Europas ekonomi och inte minst för svenskt näringsliv.

Det säger EPP-gruppens vice ordförande Gunnar Hökmark som varit parlamentets ansvarige för lagstiftningen.

– Beslutet sätter världens högsta ambitioner för att kunna möta den exponentiella tillväxten av efterfrågan på mobil datakapacitet. Till 2015 gör vi 1200 MHz tillgängliga för trådlös kommunikation, vilket bidrar till att EU kan bli bäst i världen på bredbandshastigheter, täckning, kapacitet och framtida utvecklingen av tjänster för Internet och bredband.

– För Sverige och svenskt näringsliv, som inte bara tack vare Ericsson utan också genom många andra avancerade Internetföretag redan ligger långt framme, öppnar dagens beslut som bereder vägen för en gemensam europeisk telekommarknad särskilt stora möjligheter. Nu förbättras förutsättningarna för att Kista och Lund, Linköping och Göteborg kan ta över efter Silicon Valley och Shanghai.

– Genom att alla medlemsstater förbinder sig att öppna 800 MHz-bandet för trådlöst Internet 2013 tar vi ett viktigt steg mot en gemensam Europeisk telekommarknad, säger Gunnar Hökmark.

– Europaparlamentet har också lyckats driva igenom ett omfattande register över hur hela spektrat från 400 MHz till 6GHz används i hela Europa. Därigenom skapas en flexibel och samordnad Europeisk spektrumpolitik där ineffektivt utnyttjande kan hanteras och där den exponentiella tillväxten av trådlös datatrafik kan mötas genom framtida omfördelningar, säger Gunnar Hökmark.

 

För mer information:

Per Heister

EPP Group Press Service

+46 73 682 80 90