Hoppa till innehåll

Pressmeddelande: Även EU måste reformeras

– EU måste göra det som EU kräver av medlemsstaterna. Öppna upp marknader och reformera budgeten.

Det sa Gunnar Hökmark (m) som i dag deltagit i en debatt i Europaparlamentet om EU:s senaste toppmöte. I debatten deltog även EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och rådets ordförande Herman Van Rompuy. Gunnar Hökmark är vice ordförande för parlamentets största partigrupp EPP-gruppen.

– Brist på konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt är de problem vi måste angripa för att bekämpa fattigdom, skapa jobb och för att säkra vårt välstånd. Medlemsländerna har naturligtvis ett fundamentalt ansvar för att reducera budgetunderskott och prioritera investeringar i tillväxt, men i EU måste vi också vara beredda att omstrukturera budgeten. Just det vi kräver av medlemsstaterna. Vi måste prioritera tillväxt, forskning, vetenskap och öppna marknader.

– Tjänstesektorn svarar för 70 procent av den europeiska ekonomin, men tjänsteperspektivet är väldigt begränsat. Den europeiska ekonomins framtid ligger i tjänste- och kunskapssektorn och EU-kommissionen borde presentera förslag som gör den inre marknaden tillämplig på hela kunskapssektorn. Det är nödvändigt om Europas ekonomi ska kunna bli världens ledande kunskapsekonomi, sa Gunnar Hökmark.