Hoppa till innehåll

President-elect

Så träder ett nytt USA fram efter årtionden av förändring. Valet av Obama är en bekräftelse på vad som är möjligt i det amerikanska samhället i dag, liksom valkampanjen som sådan har visat det. För USA är det bra.

Den politik som Obama kommer driva återstår att bedöma. Redan under hösten kommer han trots väntan på installation få visa vad han vill och prioriterar. Den finansiella krisen, den globala ekonomiska nedgången, väntan på besked om nya former för internationellt samarbete och frågan om det pågående samarbetet inom frihandeln är tillsammans av den arten att de inte låter vänta på sig.

Valet av Obama är tveklöst ett uttryck för en modernisering av det amerikanska samhället, inte bara på grund av hans afro-amerikanska bakgrund utan också på grund av hans framväxt som politiker utan rötter i de organisationer som traditionellt har styrt det demokratiska partiet.

Frågan är nu om han kan bidra till att modernisera USA och det internationella samfundet. Det han än så länge har sagt handlar tyvärr mer om återgång till en gammal syn på handel och internationell ekonomi. Det kan ändra sig bara av det faktum att på en amerikansk president ställer världssamfundet så många och olika krav att utrymmet för egna lösningar inte är så stort, däremot är utrymmet för förmåga desto större.