Hoppa till innehåll

Politikens Skandia

Det är inte troligt att den socialdemokratiska partiledningen kände till att det genomförts en organiserad förtalskampanj mot Fredrik Reinfeldt från den socialdemokratiska partistyrelsens kontor på Sveavägen.

Likväl finns det ett antal frågor som är av intresse att få belysta. Hur kan det komma sig att man i går så kategoriskt kunde förneka det som var sant efter en polisanmälan i dag. Antingen var de förnekande man då gjorda i luften eller så hade man inte kontrollerat det som i dag ledde till att man erkände att förtalskampanjen kom från Sveavägen.

En annan fråga är i vilken stämning och attityd som kampanjarbetet på Sveavägen bedrivs när den här typen av unik händelse, så vitt vi vet, det har förvissa förekommit buskpropaganda och organiserat förtal av borgerlig politik genom årens lopp, ändå genomförs i partihögkvartetet. Marita Ulvskog ansåg en gång att den borgerliga valsegern 1976 var att likna vid en revolution, så orättmättigt tyckte hon det var att socialdemokratin förlorade makten. Med det förhållningssättet är det lätt för medarbetare att legitimera både osanningen och förtalet.

En tredje fråga gäller socialdemokratins användande av internationella kampanjkonsulter. Vilka är det man använder nu? Vilka idéer är det som föds in i den nuvarande kampanjen? När alla knep och trick för att manipulera väljarna diskuteras är det inte omöjligt att nitiska medarbetare som upplever att en borgerlig valseger är orättfärdig tar till de medel som ledningen inte väljer att använda sig av. Socialdemokratin blev i förra valet drabbade av att valfusk avslöjades. Nu avslöjas man på nytt.

Lars Danielsson har avslöjats med att ljuga. Göran Persson har avslöjats med att fara med fel uppgifter om nyföretagande i riksdagen. Är det någon som tror att sanningen kommer att vara en begränsande faktor för en socialdemokrati som upplever att man är beredd att förlora makten. Jag tror inte att den socialdemokratiska partiledningen har sanktionerat eller ens känt till förtalskampanjen. Men det är oundvikligt att det förhållningssätt man har till sanningen och sina motståndare färgar av sig på det sätt medarbetarna ser på politiken och dess metoder.

Socialdemokratin har blivit politikens Skandia.