Hoppa till innehåll

Politikens innehåll i centrum – krönika i Norrbottens-kuriren

När vår omvärld förändras behöver Sverige samarbeta med andra länder i EU för att möta gemensamma problem, från de säkerhetspolitiska hot som Ryssland och Kina utgör till stagnerade ekonomier och migrationsutmaningen.

Sverige har i dag en regering som bedriver en inkonsekvent linje i EU och prioriterar lagstiftning som kan skada den svenska modellen framför reformer som ger tillväxt, säkerhet och utveckling. Därmed blir det viktigt vilka ledamöter som väljs till Europaparlamentet i maj.

Europa behöver fler frihandelsvänner, inte fler regleringsivrare. Vi behöver öppna upp marknader, stärka energiunionen för att kunna bedriva en trovärdig klimatpolitik och stärka vårt energioberoende, bygga Sveriges säkerhet tillsammans med andra och satsa mer resurser på forskning framför bidrag och nya skatter.

I Europaparlamentet röstar Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet konsekvent emot reformer för att stärka vårt grannskap, emot fördjupning av den inre marknaden och emot nya handelsavtal. De vänder sig emot åtgärder för att bemöta rysk påverkanspolitik.

Socialdemokrater och miljöpartister försöker trumfa varandra i att rösta för överregleringar, nya skatter och lagstiftning med konsekvenser för den svenska modellen. De motarbetar liksom ytterkantspartierna nya frihandelsavtal med omvärlden.

När partier i politikens centrum förenar sig med ytterkantspartierna i frågor om fri handel och säkerhet stärker de dessa partiers inflytande, hur mycket de än säger sig ta avstånd. Striden med populism tas just genom att rösta ner extremerna i sakfrågor. Miljöpartister och socialdemokrater har i fråga efter fråga blivit ett stöd för de extremister som vill hindra Europas utveckling när det gäller fri handel, säkerhetspolitik och tydlig hållning mot Ryssland samt en vitaliserad ekonomi.

Ibland görs försök att framställa Europavalet som ett val ”för eller mot EU”, men det är lika fel som att riksdagsvalet skulle vara ett val för eller mot riksdagen, eller för eller mot Sverige. Det är politikens innehåll som bör vara i fokus och EU-politik är en del av svensk politik.

I EU har vi öppnat upp marknader, format handelsavtal, satt standarder för klimatpolitiken och möjliggjort mer gränsöverskridande samarbete som har stärkt Europa. Genom att avveckla monopol, sätta upp regler för den inre marknaden, främja handel och teknikutveckling möjliggör vi för fler jobb i Sverige, ökad tillväxt och bättre förutsättningar för svenska företag.

Det är historiskt värdefullt att Europas länder samarbetar över gränserna, men det är inte tillräckligt om vi samtidigt har ledande företrädare som driver en skadlig politik. För att Europa ska kunna vara en konkurrenskraftig ekonomi som leder digitaliseringen behöver vi företrädare som röstar därefter.