Hoppa till innehåll

På Sandhammaren lyser solen

Sandhammaren böjPå Sandhammaren en solig förmiddag med klar luft. Havet ångade av solens värme. Funderade på ett bad.Men gick inte längre än så.

Economist beskriver på ett överskådligt sätt hur Europas skuldsatta länder nu är ett problem inte bara för sig själva utan också för andra. Det är inte bara Grekland det handlar om utan även andra länder som under lång tid har tillåtit skulderna växa. Just nu i Europaparlamentet håller jag på med en rapport om hur vi ska kunna återvända till uthålliga offentliga finanser, där socialdemokraternas företrädare envetet hävdar att det gynnar ekonomin med långvariga underskott. De borde läsa Economist, liksom de borde följa vad som nu händer i Spanien och Storbritannien som är på väg mot motsvarande skuldsättningar.

I går kom siffror om en växande nybilsförsäljning. Det är nu mindre bilar men också bilar med mindre utsläpp överhuvudtaget som växer. Förhoppningsvis ska SAAB och Volvo med nya ägare kunna klara att hävda sig i denna nya utveckling. Om Miljöpartiet får som de vill kommer det inte att gå.

Det kommer överhuvudtaget bli svårt för vanliga människor att ha bil när bensinskatten tredubblas om mp får som de vill. Det kommer möjligtvis göra mindre eftersom man efter skattehöjningar ändå kommer att ha mindre kvar att resa eller utnyttja den frihet bilen är.

Dessutom noterar jag att de går emot satsningar på vägar och vill att alla ska åka tåg. Det kommer vi också göra om tågen går och när det passar. Men det ersätter inte det som bilen ger oss möjligheter till. En möjlighet att tänka på vore ju om människor själva får bestämma över hur de ska resa och färdas istället för att göra det till en fråga som förnumstiga beslutsfattare ska styra över. Med allt renare bilar finns det ingen anledning att straffa bilismen i sig, det räcker att motverka utsläppen.