Hoppa till innehåll

Osäkerheten uppmuntrar inte tillväxt- Artikel Norrbottens- kuriren

  • av

Överskottsmålet undermineras genom regeringens budgetpolitik och genom den utredning som regeringen har tillsatt. Ingen vet i dag vad som kommer att gälla för den svenska budgetpolitikens ramar.

Att regeringen nu drar undan mattan för företagare, entreprenörer och alla de som vill förverkliga sina idéer kommer inte leda till att Sverige har Europas lägsta ungdomsarbetslöshet 2020. Just därför kanske detta mål är uppsatt. Det är lika omöjligt att genomföra och mäta som för företag att starta och drivas med Löfvens politik.

 

Politisk stabilitet är avgörande för tillväxt och välstånd. Det finns i grunden ingen av de grundläggande förutsättningar som behövs för tillväxt, investeringar, nya jobb och välstånd som är stabila under regeringen Löfven. Under de månader som den rödgröna regeringen har suttit vid makten har vi fått en fundamental osäkerhet kring infrastrukturfrågor, från Förbifarten Stockholm och Bromma till ovissheten om den långvariga eftersläpningen i statens baninvesteringar ska lösas med en återreglering av trafiken, som inte har ett skvatt att göra med rälsens kvalitet.

 

Justitieministerns tankar om att stora företag som inte följer regeringens uppfattningar ska kunna upplösas blev dementerad efter några timmar men är ett uttryck för hur labil regeringens syn är på företagande och näringslivets oberoende.

 

Energipolitiken pendlar från att vilja bestämma över tysk energipolitik, lägga ner Vattenfalls verksamhet i landet eller att sälja den till att förändra de ekonomiska villkoren för kärnkraft i syfte att tvinga fram en anledning.

 

I handelsfrågor har regeringen lyckats vända stora delar av Mellersta Östern mot Sverige samtidigt som man nu också signalerar en ökad tveksamhet till det stora transatlantiska handelsavtal som mer än något annat skulle kunna leda till ökad tillväxt och bidra till en global frihandel med höga standarders. 

 

Det grundläggande fundamentet för svensk ekonomisk politik, nämligen de överskottsmål som under lång tid har varit en stabil institution undermineras nu både genom regeringens budgetpolitik och genom den utredning som regeringen har tillsatt. Sanningen är att ingen i dag vet vad som kommer att gälla för den svenska budgetpolitikens ramar.

 

Det enda vi med säkerhet vet efter några månader med regeringen Löfven är att den osäkerhet som han och hans ministrar orsakat inte uppmuntrar till vare sig tillväxt eller jobb utan till att företagsamheten stannar av och jobben uteblir.

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet