Hoppa till innehåll

Omvärlden måste vara konsekvent i kraven på respekt för Israel

Valet i den palestinska myndigheten är att bakslag för dem som vill en fortsatt fredsprocess och en palestinsk utveckling präglad av demokratins värden. Europa måste tillsammans med USA vara kompromisslöst i sina krav på att en ny palestinsk regering måste acceptera Israel och bekämpa terrorism om den ska kunna ta del i internationellt utbyte och samarbete. Det säger moderate europaparlamentarikern och ordföranden i Samfundet Sverige-Israel Gunnar Hökmark i en kommentar till det palestinska valet.

En regering för den palestinska myndigheten som aktivt understöder terrorism eller som legitimerar den måste veta att den står i konflikt med det internationella samfundets mest grundläggande regler. En sådan regering måste ha klart för sig att den ställer sig vid sidan om av det internationella samarbete som är i dess egna medborgares intresse.

Den kommer också stå i konflikt med det palestinska folkets förhoppning om en självständig stat. Det finns inte något utrymme för en stat som drivs av hat och terrorns ideal.

Utfallet av valet, liksom den iranska regeringens hot om att utplåna Israel från kartan, understryker att demokratiska länder nu gentemot arabvärldens diktaturer måste klargöra att antisemitism och hot om att utplåna står i vägen för en palestinsk stat, säger Hökmark.