Hoppa till innehåll

Om småföretag och kommunismen

En dag med sammanträde med Samfundet Sverige – Israels styrelse. [BILD1]Diskussioner om orsakerna till att en lång rad kristna organisationer väljer att se Israel som det stora hotet mot fred, frihet och demokrati samtidigt som de blundar för förtrycket, hoten och hatet. Enligt Diakonia handlar det i fråga om Israel att ta ställning för människorna mot Israel, underförstått att människorna i Israel inte tillhör de människor vi ska värna. Jag förvånas ständigt över hur de som anser sig mer kristna än andra är så snabba med att ursäkta hatet och förtrycket och vilja demonisera Israels medborgare.

Väl hemma blev det ett förord till en nyutgåva av Jarl Hjalmarsonstiftelsens skrift från 1999 om kommunismens brott mot de baltiska staterna, skriven av den i dag bortgångne Andres Küng som under många år var en av de ledande i sitt stöd för de baltiska staternas frihet och som en gång var en av dem som jag startade Måndagsrörelsen till stöd för balterna med. I förordet skriver jag bland annat:
“With the shadows of the totalitarian past behind us there is a risk that history is forgotten and with that the reality of dictatorships as well as the steps that once led to serfdom. Totalitarian societies just don’t appear out of the blue. They are brought forward by people like you and me, they are defended by men and women just like those who are living in Europe of today. If we start to belief that what once was the reality in Europe is unbelievable and exaggerated we are leaving the door open for the shadows of the past to invade our future.”

Det anknyter till en fråga som blir allt mer viktig, nämligen att upprätthålla kunskapen om vad som skedde i diktaturens samhällen och varför. Den svenska organisationen Upplysning om kommunismen .