Hoppa till innehåll

Om regeringens problem är skolor som fungerar bra har ombildningen inte hjälpt

Enligt Aftonbladet är Löfvens och Lövins taktik ikväll att attackera vinstgivande välfärdsföretag. Det är en taktik som symboliserar den rödgröna regeringens fokus. Den angriper fungerande verksamheter och förtränger de stora problemen vi står inför. I det här fallet är retoriken i det närmaste fördummande.

Löfven hävdar nämligen att skolbarnen är till salu om de går i en vinstdrivande skola, eftersom den kan byta ägare. Med samma logik är alla bilförare i Sverige till salu. Faktum är att en stor del av dem har sålts till Kina. Som livsmedelskonsumenter är vi enligt Löfvens sätt att tolka samhället ständigt till salu. Han själv är uppenbarligen till salu som konsument för varje produkt han väljer så länge den inte är kommunalt eller statligt producerad.

Om de rödgröna tänker göra fristående skolor till det stora problemet i det svenska samhället är det många problem de struntar i. Den bristande kvaliteten i utbildningen. Den bristande kvaliteten i äldreomsorgen. Frånvaron av växande och vinstgivande företag. Frånvaron av nya jobb, förutom de 5000 Löfven har lovat i statlig tjänst fram till 2020! Avvecklingen av kärnkraft som leder till ökade koldioxidutsläpp. Ett gradvis försvagat försvar i en tid av växande hot. Flyktingpolitikens många problem. Integrationsproblemen. Alla företag som går med förlust. De statliga företagens många problem. De offentliga utgifternas expansion bortom kontroll.

Men Löfven och Lövin tänker attackera privata företag som människor har valt för sin skola, som inte kostar det offentliga mer än vad motsvarande kommunala gör, snarare mindre, som har en högre kvalitet i sina resultat och som inte kräver ytterligare bidrag. Det verkar som om Lövin kommer att komplettera Löfven väl.

Möjligtvis skulle Lövin kunna plocka upp sin gamla kolbit för att visa på hur de rödgröna lyckats påverka energipolitiken. Nu säljs Vattenfall i strid med hennes löften samtidigt som den svenska kärnkraftsavvecklingen leder till ökade koldioxidutsläpp i Sverige, Danmark och i de baltiska länderna. Deras gemensamma paroll i kväll uttrycker deras regeringsförmåga. Samtidigt som vi bryter vallöftena angriper vi det som fungerar!