Hoppa till innehåll

Om rätten att försvara sig

Det som faktiskt är och som faktiskt sker bör vara utgångspunkten för politiken. När det gäller en av de många konflikterna i Mellersta Östern nämligen den som gäller Västbanken gäller att ett fredsavtal måste uppnås för att avsluta den israeliska ockupationen. När det gäller Gaza finns idag ingen ockupation men däremot ett Hamas styre som går på tvärs med allt vad demokratisk samhällsordning kräver. Hamas och andra mer radikala grupper utnyttjar Gazaremsan för att hota Israel med raketbeskjutning och andra militära operationer och utför dessutom raketbeskjutningar av allt mer avancerat slag, med hjälp av iransk raketteknologi och import.

 

När tre israeliska ungdomar kidnappades och senare hittades avrättade misstänktes Hamas. Det kan vara fel och rätt eftersom inga bevis för detta har kunnat uppvisas samtidigt som Hamas aldrig har tvekat inför att genomföra den typen av terrordåd mot civila. Det är därför Hamas står uppförd som organisation på de flesta terrorlistor.

 

När en ung palestinier mördades under brutala former, som en förment hämndaktion, var det en djupt kriminell handling av en kriminell extremistgrupp. De som är misstänkta är häktade och kan förmodligen dömas.

 

Extremisterna älskar våldet. Men det borde vara få normala människor som älskar extremisterna. Extremistiskt våld ska bemötas med rättstatens medel eller med de militära resurser som krävs. Raketbeskjutningar mot israeliska storstäder kan inte motiveras vare sig av kriminella handlingar av en israelisk kriminell organisation, det vore som om en svensk nazistisk grupps mord på någon skulle motivera krigföring mot Sverige, utan är oförenliga med fredsprocessen. Självfallet har Israel rätt att försvara sig mot dessa angrepp och att försöka hindra deras fortsättning. Självfallet ska Israel agera proportionellt och inte mot civila. Hamas har däremot sina militära installationer bland civila vilket strider mot internationell rätt och utsätter dem för allvarlig fara.

 

Vad som är lika viktigt är att den israeliska regeringen inte ger efter för dem som vill eskalera denna konflikt men det kan inte innebära att man utesluter militära aktioner mot en militär verksamhet som riktar sig mot israeliska civila.

 

Nu har Stefan Löfven tydligen skrivit en Facebok uppdatering där han hävdade att Israel har rätt att försvara sig. Detta har utlöst en ilska bland den rödgröna alliansens andra företrädare. Deras kritik mot det demokratiska Israel går långt utöver deras kritik mot regionens många olika brutala diktaturer och innebär ytterst att de menar att Hamas har rätt att beskjuta Israel med raketer, med risk för mycket stora nummer av civila offer, utan att Israel ingriper. Det är en utmaning för Stefan Löfven och ytterst för Sverige. Ett land som inte hävdar varje lands rätt att försvara sig mot militär aggression underminerar sin egen trovärdighet.