Hoppa till innehåll

Om inte EU kan sluta handelsavtal med Kanada har vi problem

Just nu på väg till Strasbourg. Och denna vecka kommer det i hög grad handla om handelsavtalet CETA med Kanada. I förlängningen riskerar den frågan att i sin tur underminera hela förhandlingsprocessen med Storbritannien.

Om inte EU kan sluta handelsavtal har vi alla stora problem. I synnerhet om vi inte ens kan få till stånd ett avtal med Kanada av alla länder.

Risken för att handelsavtalet med Kanada faller efter sju års förhandlingar är nu stor. I synnerhet är det en inrikes partipolitik i den belgiska regionen Vallonien som nu riskerar att underminera europeisk frihandelspolitik, med stöd av rödgröna krafter runt om i Europa, som de svenska miljöpartisterna i Europaparlamentet. Det beror på en kombination av att protektionistiska krafter motarbetar fri handel och skrämmer med att det innebär förlorade jobb och förlorat välstånd.

Så är det inte vare sig i verkligheten eller i teorin. Sveriges liksom Frankrikes, eller Valloniens välstånd bygger på fri och global handel. Ett Sverige som inte kan exportera bilar, kylskåp, tjänster, försäkringar, nätverk och stål vore ett fattigt land, utan jobb, sysselsättning och välstånd. Den fattigdomen hade vi en gång, innan Sverige blev ett exportinriktat industriland. Det fanns ingen social trygghet eller stabilitet i det. Och så är det heller inte för andra länder.

Tvärtom ser vi världen över att det är där fri handel har vunnit insteg som välfärd och välstånd har kunnat växa, liksom kultur och civilisation. Världens fattigdom ser vi i dag där man är avskild från globaliseringen och den fria handeln.

Och i teorin är det väldigt enkelt. För att Sverige ska kunna exportera måste någon annan importera. Och för att det landet ska kunna importera måste det också kunna exportera. Och för att det ska kunna ske måste något annat land importera detta. Så enkelt är det. När vi slutar importera slutar vi att exportera.

Det faktum att EU-kommissionen gav efter för påtryckningar om att handelsavtalet med Kanada skulle godkännas av alla medlemsstater innebar att man frånhände sig en EU-kompetens som under decennier varit den mest självklara. Det riskerar nu att underminera både kompetens och trovärdighet för europeisk politik. Det är viktigt att nu återgå till en ordning där EU sluter avtal om handel med andra länder i världen.