Hoppa till innehåll

Om desperata försök att marknadsföra EU- artikel i Expressen med Christofer Fjellner

Margot Wallström och EU-kommissionen vill göra EU poppis.
När detta skrivs har kommissionen lagt ut 46 filmer på Youtube.
Stort genomslag har 30 sekunder av samlade samlagsscener från europeiska filmer fått, filmer som EU gett bidrag till. Sist vi kollade hade 1,5 miljoner tittat på den. Filmer som Youtube klassar som porr når snabbt höga tittarsiffror.

Filmer med samlagsscener blir ofta lönsamma. Porrindustrin överlever utan bidrag. Det är alltså ett dåligt exempel på nyttan av den miljard EU:s skattebetalare varje år satsar på europeisk film.
Sex säljer. Sex fanns långt innan EU, klarar sig bra utan EU och bör inte vara EU:s ansvar.
Som vänner av europasamarbetet och ledamöter av Europaparlamentet är vi angelägna att fler får upp ögonen för hur viktigt samarbetet i Europa är, men vi betackar oss.
Med sådana vänner behöver EU inga motståndare.

Men, invänder då Margot Wallström, de här samlagsscenerna skall ju locka tittare till alla de andra filmerna där EU visas upp. Det finns 45 till.
Men det har inte lyckats. Samlagsscenerna lockar många men väldigt få ser filmer som ”Road safety is everyone’s business”, 42 tittare på två veckor, eller ”Safer chemicals within REACH” som på tre veckor lockat 48 tittare.
Inte heller tittarsiffrorna för ”Europe leads the fight against climate change” – 110 – kan motivera pengarna som plöjts ned i produktionen eller att man genom sina försök att rida på sexintresset drar ett löjes skimmer över alla viktiga frågor EU faktiskt mestadels tar itu med. På ett seriöst sätt.

Christofer Fjellner
Gunnar Hökmark
Moderata ledamöter av Europaparlamentet.