Hoppa till innehåll

Om de bästa universiteten

Jia Tong universitetet i Shanghai presenterar varje år en av de rankinglistor på världens universitet som räknas. I år, liksom tidigare, kommer tre svenska universitet med bland de 100 första, nämligen Karolinska, Uppsala och Stockholm. Om jag minns rätt innebär det att Lund har förlorat plats i förhållande till Stockholm.

Men i sanningens namn är det när man kommer så långt ner på listorna mindre betydelsefulla skillnader när det gäller resultat och status. Det intressanta är de 20 eller 40 första. Där är den angosachsiska dominansen i det närmaste total. Bland de 20 första finns bara ett icke-engelskt/amerikanskt, nämligen Tokyo. Och i stort sett samma dominans gäller för de 40 första. Det är amerikanska universitet som dominerar med några få engelska som spränger sig in.

Det som bör vara den stora svenska utmaningen är att medverka till att vi får svenska universitet i denna tätklunga. Det borde förutom Karolinska som har en unik ställning kunna bli de stora svenska universiteten i Uppsala, Lund och Stockholm. Men då måste vi också föra en politik som leder till ökad forskning i Sverige, ökade investeringar, bättre rekrytering och en större förmåga för universitetsledningar att skapa unika forskningsmiljöer.

Under de kommande åren kommer vi se allt fler universitet från den asiatiska miljön träda in på denna lista. Det är så vi kommer att se hur den globala ekonomins ledarskap kommer att utvecklas.