Hoppa till innehåll

Om Afghanistan

I dag har fem svenska soldater i Afghanistan skadats samtidigt som en afghansk tolk omkom. Det visar hur allvarligt läget är för den svenska truppen. Det har tyvärr funnits en ovilja att ta till sig vad situationen i Afghanistan kräver.

Det tog lång tid innan dåvarande ÖB efter långt grunnande beslöt sig för att sända tre stycken Stridsfordon 90, ett lätt bepansrat stridsfordon, till Afghanistan, något som senare har visat sig vara av avgörande betydelse. Det finns många skäl till varför man både tidigare och nu kan kunnat räkna med svårare utmaningar.

En är det faktum att Obama administrationen redan under valrörelsen lovade att öka sina insatser i Afghanistan. Det leder till ökade militära insatser över hela landet. Nu sär Post att Obamaadministrationen på väg att öka närvaron med 34 000 soldater, samtidigt som de amerikanska truppinsatserna totalt i Irak och Afghanistan är större än tidigare under Bush-eran. Det kommer påverka situationen i hela Afghanistan.

En annan är konfliktens karaktär. Fundamentalistiska grupper som talibanerna är beredda att ta till mycket extrema metoder och agerar inte vad som är det normala militärt rationella. Det påverkar säkerhetsbilden gentemot det som överraskar och är svårt att planera för och ställer krav på att i utsatta situationer ha högsta möjliga skydd och förmåga att slå tillbaka mot angripare.

En tredje är konfliktens mönster inom ramen för det som i USA kallas Afpak, det vill säga det som också gror under ytan i Pakistan och som gör gränsområdena både utsatta men också i praktiken under talibansk kontroll.

Det finns dessutom tillräckligt stora krafter i rörelse för att göra det som är ett allvarligt hot mot säkerheten för den svenska truppen, oavsett hur den övergripande situationen ser ut.

En enkel slutsats av detta är att vi bör sträva efter att i Afghanistan se till att svensk trupp har tillgång till det bästa vi har. Det finns ingen anledning att inte se till att det finns stridsvagnsförband beredda att skapa övertag där det behöver göras. Det finns heller ingen anledning att hålla igen på tillgången till stridsfordon med högklassigt skydd, detta gäller inte minst eftersom det svenska försvaret är i färd med att utmönstra ett stort antal stridsvagnar och stridsfordon.

Det är i Afghanistan som svensk trupp behöver detta. Tillgången till högklassigt skydd behöver inte innebära att det är detta som präglar svensk trupps agerande. Det är tillgången och vetskapen om att man kan styrkemässigt dominera och skyddsmässigt klara svåra situationer som gör det möjligt att också agera nära och avspänt i förhållande till den civilbefolkning som ska skyddas.