Hoppa till innehåll

Ökat våld i Ukraina

Samtidigt som Olympiska spelen pågår sägs den ukrainska regimen förbereda att sända in ett regemente av 500 fallskärmsjägare i Kiev. Om detta är sant och blir fallet har vi en situation där brutalt våld och dödande övergår i militär operation mot ett europeiskt lands medborgare.

 

Det är ett ansvar som faller hårt på regimen Janukovitch och som bör leda till att dess företrädare blir avstängda från Europa. En regim som möter demonstrationer med brutala kravaltrupper och militära elitförband har tappat kontakten med det Europa som Ukraina tillhör.Närmare 30 personer har mist livet i ett upptrappat våld natten till idag. Det kan bli värre.

Skeendet i Ukraina visar också det ansvar som Putinregimen har. Under tiden för demonstrationer har ryska företrädare krävt att oroligheterna ska få ett slut, och sagt att de folkliga manifestationerna är orkestrerade av utländska agenter.

En långvarig ekonomisk krigföring, blockader och hot med syfte att tvinga Ukraina att böja sig för rysk vilja är en utmaning mot både Europa och det internationella samfundet. Den ekonomiska krigföring som Ryssland ägnar sig åt riktas mot en lång rad av självständiga stater i Rysslands grannskap och i Europeiska unionen.

 

Det är dags att möta denna ekonomiska krigföring med tydliga besked. Rysslands hemhörighet i WTO är till för att gynna landet men förutsätter också respekt för slutna avtal. Om Ryssland vill utveckla sin handel och ekonomi måste man respektera det internationella samfundets regler. Annars ställer man sig utanför.