Hoppa till innehåll

Och så händer det igen

Vi trodde nog att medeltidens förtal och rykten om judar inte skulle återkomma till modern tid, lika lite att den ryske tsarens säkerhetspolis förfalskade Sions vises protokoll eller en lång rad andra dokument och artiklar som har syftat till att demonisera judar. Som onda utsugare, utövare av mord på barn för att dricka blod och allt annat dravel som mörkrets krafter har publicerat, tack vare bristen på öppenhet, upplysning och tolerans.Och så publicerar Aftonbladet en artikel som bygger på vad någon har hört, vad som sades, vad man trodde och vad man var rädd för.

Nu om att judar dödar palestinska unga män för att stjäla deras organ i en internationell miljö där just Israel har bristande etiska regler för organtransplantation. Allt bottnande i en kampanj i Israel för 20 år sedan för att öka legal organdonation och den ryktesspridning som det gav. Och som någon hörde, och hörde vad andra hört och vad han ville tro tills det inte var dementerat.

Det finns ingen principiell skillnad mellan den artikel som Donald Boström har skrivit om mördande av unga palestinier för illegal organtransplantation och skriverier som under decennier och sekel har präglat viskningarna, skvallret, påståendena och ryktena kring judar i Ryssland, Polen, Tyskland och Iran. Inga fakta, ingen sanning, bara rykten och misstankar. Aftonbladet utmanar den ryske Tsarens säkerhetspolis om att sprida rykten om judar. Och det i ett land där vi säger oss att det aldrig får hända igen. Boström och Aftonbladet låter det hända igen. Det är en skam för alla inblandade. Men framförallt för tidningens ansvarige utgivare.