Hoppa till innehåll

Nytt år i parlamentet

[BILD1]Måndagen blev för min del ett antal möten i Stockholm, och en ny dator, som kräver lite nystartsövningar.

Tisdagen i Bryssel ägnades för min del åt styrelsesammanträde med EPP-ED-gruppen och arbetsgruppsmöte inför nästa vecka i Strasbourg. (Bilden från min korridor i Strasbourg)

En något roligare del av tisdagen var en diskussion på ett seminarium som arrangerats av den österrikiska fackföreningsrörelsen med deltagare från europeisk [BILD2]fackföreningsrörelse med rötterna i det som kallas Services of General Interest. De är inte roade av konkurrens och nya möjligheter, de gillar helst monopol och gamla ordningen.

Något svårt har de att förklara varför sjuka människor inte ska få söka vård utomlands. En socialistisk europaparlamentariker hävdade att det skulle kunna leda till att fattigare länders sjukvård urholkades av alltför många besök. Det är ju tvärtom, ökade resurser som följer patienter ger större resurser för sjukvården i Polen, för att ta ett exempel, och högre kvalitet.

Intressant nog har Margot Wallström på socialistparatiet Poul Nyrups uppmaning ägnat sig åt att i kommissionen hindra sjukvård över gränserna. Det är dålig Europapolitik, dålig sjukvårdspolitik men också fel av en kommissionär som ska stå politiskt obunden.

I dag inledde jag ett seminarium som arrangerades av EPP-ED gruppen om dialogen kring värden och religion. Låter som inte så svenskt men i hög grad en fråga i ett Europa där gränser mellan människor ibland definieras av religion. Min enkla uppfattning är att det är Europas förmåga till tolerans och öppenhet som har gett oss våra bästa stunder och vår oförmåga som gett oss våra värsta.

Men allra mest handlade veckan om elmarknadslagstiftningen, telekomlagstiftningen, klimatpolitiken med mycket mera, och som sagt förberedelser inför Strasbourg.