Hoppa till innehåll

Ny tid

[BILD1]I går så välkomnades de rumänska och bulgariska ledamöterna till Europaparlamentet. De tågade in efter sina flaggor som i det närmaste olympiska delegationer och skakade hand med talmannen. Därefter fästes deras flaggor i ett stativ med 27 europeiska flaggor.

Därefter spelades Europahymnen. Högtidligt och ett uttryck för att en stor förändring från 2004 nu är slutförd. 10 Central- och Östeuropeiska nationer har nu fullständigt tagit steget från socialistiska diktaturer som föll vid början av 1990-talet.

Det förändrar Europa mer än vad många föreställer sig. Fler länder och fler kulturer förskjuter kraftcentrum från de första 6 medlemmarna till det som är en gemensam nämnare för alla 27.

Det märks inte minst när vi nu i EPP-gruppen diskuterar fördelningen av utskott och ordförandeposter. Den dominans som tyskar och fransmän tidigare har haft, från början på grund av storlek och därefter allt mer av tradition, är nu uppluckrad och leder till allt fler beslut som måste lösas genom omröstning. Det gör inte allt lättare men likväl mer demokratiskt.