Hoppa till innehåll

”Nu ser vi på nytt behovet av att mobilisera ett medborgarnas Europa”- Gunnar Hökmark på Norrmalmstorg

– Vi firar i dag världens mäktigaste demonstration för frihet och fred i vår tid. När två miljoner ester, letter och litauer den 23 augusti 1989 höll varandras händer i en 600 kilometer lång obruten kedja förändrade de historien. De som hade förnekat förtrycket i vår närhet och som inte ville höra ropen på frihet kunde efter denna dag inte längre förneka verkligheten.

– Denna dag för 25 år sedan formades grunden för det öppna och fria Europa som vi i dag anser för självklart. Det sa moderate Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark när han i dag talade på ett möte på Norrmalmstorg, till minne av frihetskampen för balterna och till stöd för Ukrainas frihet. 

– Med den fredliga manifestationen över hela Baltikum tog vi de första stegen bort från det delade Europa som bestämdes 50 år tidigare, när den skamliga Molotov-Ribbentroppakten undertecknades av Sovjetunionens och Nazitysklands ledare.

– Nu ser vi på nytt behovet av att mobilisera ett medborgarnas Europa mot dem som på nytt vill dela länder, som ifrågasätter andra länders frihet och som använder våldet och kriget för att förändra Europas gränser och underminera frihet och demokrati. Det som i dag sker i Ukraina är en bitter påminnelse från en annan tid och understryker att vi i vår tid måste värna frihet och demokrati gentemot dem som struntar i frihet och rätt.

– Kriget mot Ukraina är ett krig mot Europas gränser och är därför en del av svensk verklighet. Det är därför också en utmaning för var och en som vill ta ansvar för Sverige i framtiden, avslutade Gunnar Hökmark.