Hoppa till innehåll

Nu gäller det Greklands framtid

Nu är det denna vecka Grekland som det gäller. Kanske också nästa vecka, i den vilja som präglar omvärlden att med ständigt nya försök hjälpa landet på grund av konsekvenserna av en grekisk statsbankrutt. Plötsligt har genom vänsterregeringens ansvarslöshet Europa hamnat i en situation som kan bli avgörande för Greklands framtid som land och samhälle. Tvärtemot vad Syriza kampanjade om beror landets framtid nu på andra, genom frånvaron av eget ansvarstagande.

 

Efter månader av förhandlingar har den grekiske premiärministern Tsipras inte kunnat redovisa några planer och några förslag som är förenliga med kraven på att euroländerna ska kunna bidra med ytterligare garantier och pengar till den grekiska ekonomin. Istället har vänsterregeringen vänt en ekonomisk uppgång till en ny nedgång och vad som allt mer liknar ett fundamentalt samhällskaos.

 

Frågan är nu hur länge de grekiska bankerna kommer att kunna fungera utan att uttagen blir så stora att kapitalkontroll måste införas landet. Frågan är om Grekland kommer att kunna betala sina skulder till IMF. Frågan är om den grekiska regeringen vill och kan genomföra reformer som är avgörande för budgetuthållighet och tillväxt. Frågan är om den vill uppfylla sina åtaganden gentemot omvärlden eller om den hellre ser att Grekland hamnar i en glidande bana där landet blir allt mer exponerat för den instabilitet som präglar Balkan och för den påtryckningspolitik som präglar Ryssland.

 

Oförmågan att ta itu med landets ekonomi gör att Grekland håller på att bli ett geopolitiskt problem för sig själv och för sin omvärld. De insatser som redan har gjorts har varit omfattande för att med hjälp av andra länders skattepengar hålla landet flytande och det finns anledning att för Greklands skull stå fast vid den viljan. Men den måste mötas av en vilja i den grekiska regeringen att föra en politik som för landet ut ur problemen, inte så att man kräver stöd för att fördjupa dem. Den måste präglas av en respekt för gemensamma regler och krav. Och på ansvarstagande.

 

Det som nu synes mest allvarligt för Greklands del är att det verkar saknas en regering som kan och vill ta ansvar även när landet står inför ekonomiskt och socialt kaos.