Hoppa till innehåll

Nej till blockering av Internettjänster

På DN Debatt i dag angriper ett antal medieföreträdare de teleoperatörer som planerar att blockera olika tjänster som konkurrerar med deras egen verksamhet. Det gör de rätt i och vad ankomer på mig kommer det inte bli legalt möjligt för operatörer att blockera vissa tjänster. Friheten på Internet är avgörande för friheten i vårt samhälle men också för dynamiken i utvecklingen av digitala tjänster.

Som rapportör för EPP-gruppen när det gäller EU:s bredbandspolitik kommer jag fullfölja min politik för att dels värna Internets frihet och för att Europa ska ha den bästa kapaciteten och möjligheterna att växa fram som ledande digital ekonomi. Det ställer krav på spektrumpolitiken, det vill säga det behövs än mer utrymme i etern för mobil datatrafik, möjlighet att surfa utomlands på lokala nät och det ställer krav på frihet för nya tjänster.

Därför kommer jag att lägga fram förslag som förbjuder blockering av tjänster i nät som finansieras med hjälp av offentliga medel. Därmed kommer det i praktiken vara omöjligt för enskilda operatörer att blockera eftersom konkurrensen då slår tillbaka mot dem. Behövs det lagstiftning utöver detta kommer jag verka för det där det behövs.

Vi ska varken ge regimer som vill stänga friheten alibi eller motverka nya och spännande tjänsters utveckling.