Hoppa till innehåll

Nasrallah och kriget

[BILD1]I ett framträdande i går förklarade Hizbolla-ledaren att om han hade vetat att kidnappningen av två israeliska soldater skulle ha fått de konsekvenser det fick så hade han inte beordrat kidnappningen.

Det är intressant i sig, dels därför att han konstaterar att det var Hizbollah och han själv som inledde eländet, dels därför att han också klargör att det var en medveten politik.

Men intressant är också frågan hur stora konsekvenser han väntat sig. Kanske att Israel inte alls skulle svara, att Israel skulle finna sig i militära operationer riktade mot militära förband och mot civilbefolkning utan att svara.

När olika folkrättsdebattörer nu i olika former hävdar att Israel bör betala uppbyggnaden av Israel är det intressant att notera att de vare sig anger att Hizbollah har ett ansvar för kriget, för att de agerat så att civila drabbats och för ödeläggelsen i Israel.

Det finns ingen, med extrema undantag, som hävdar att Israel inte har rätt att försvara sig, men uppenbarligen många som anser att det var Israels fel att man gjorde det.