När vänsterpartiet gjorde om s

Dagens olika mätningar visar att s är på väg att förlora en historisk roll i svenskt samhällsliv. Det är ingen tillfällighet att det händer i en valrörelse där man gjort gemensam sak med vänsterpartiet. Efter att under årtionden ha dragit en gräns mot ett parti som inte respekterar och förstår demokratins gränser kampanjar man nu för att göra detta parti till ett regeringsparti och agerar för en politik som är en oundviklig kompromiss med värderingar som ligger bortom de demokratiska värderingar som är en förutsättning för det svenska samhället.

Vänsterpartiets syn på demokrati är lika upp och nervänd som alltid. Europeiska Unionen är för Vänsterpartiet en ”kapitalets union” som inte är en demokrati: ”EU fyller inte minimikraven på en demokrati.” (Partiprogrammet sid 18)

I Vänsterpartiets värld är det inte Rysslands demokratiska förfall eller diktaturerna i Mellersta Östern, som Iran, eller Kina som hotar de mänskliga fri- och rättigheterna. För att hävda mänskliga fri- och rättigheter är det tvärtom andra som ska fördömas: ”Det förutsätter att Sverige vågar utmana USA, EU och det internationella kapitalets maktanspråk.”(Partiprogrammet sid 19)

Det är detta parti som nu tvingar fram socialdemokratins kursförändringar och som driver partiet från ansvarstagande till socialistisk agitation. Det är otidsenligt och det är främmande för dagens Europa. Det visar hur viktigt det är att alliansen vinner valet.

Läs andra bloggare i samma ämne: Söder, Falk, Lundström, Sundin, Runo, Persson, Moderatprat, Tokmoderat, Riedl, Rasmus,