Hoppa till innehåll

När vänstern ser stöld

  • av

”Det kommer ju alltid att finnas människor som agerar för privat företagsamhet”. Ungefär så, eller exakt så, sa socialdemokraten Daniel Suhonen, underförstått att det måste ju ändå vara en måtta på det, när han blev intervjuad om debatten om privat företagande inom välfärden. För en socialdemokrati där stora delar av anhängarna har gjort den gamla socialistiska parollen ”Vinst är stöld” till sin devis är det naturligt att också ifråga sätta dem som ”agerar för privat företagsamhet”.

Där andra ser hur vårt välstånd skapas, där ser vänstern stöld. Och istället drömmer de om ett samhälle utan vinst, utan valfrihet och utan mångfald, under de upplystas styre.

Problemet för världen har genom vår moderna historia inte varit de ekonomier som har tillåtit privat företagsamhet utan de som har strypt den eller förbjudit den. Det är illavarslande att så många inom socialdemokratin nu återfaller till denna gamla socialistiska dröm. Det kommer säkerligen alltid finnas dem som tror på statligt företagande och socialistisk ekonomi, men de bör bli påminda om att deras ideal alltid lett till fattigdom och förnedring.

Och så är det även i debatten om privat företagande inom välfärden. Det är inte rimligt att våra äldre ska vara beroende av en välfärd som bestäms av kommunala makthavare över deras huvuden. Det är inte rimligt att vi ska ha en andra klassens medborgare som inte får bestämma över sin välfärd utan som ska stå i beroende till den politiska klassens styre över deras liv. Det måste alltid finnas en möjlighet att välja något annat, att välja det som inte är dåligt, att välja det som är bäst för en själv.

Det är dags att alla Suhonister får ett motstånd som pressar tillbaka socialdemokratiska krav på att styra över människors välfärd till förmån för ett öppet samhälle med privat företagande och människors valfrihet.