Hoppa till innehåll

När S blivit lite mindre V och Mp

Några dagar i Almedalens och politikerveckan understryker för min del en tendens som funnits en längre tid och det är hur anonymt och irrelevant för den politiska debatten som Socialdemokraterna har kommit att bli. Det är de andra rödgröna som sätter agendan och som bestämmer de frågor som oppositionen kommer att bedömas utifrån.

Vänstern vill höja skatter och utgifter, Mp tror de räddar miljön genom regler som hindrar tillväxt och utveckling.Osv. Socialdemokraterna styr oppositionen genom att gå dem till mötes halva vägen. Det blir lite mindre av Mp och lite mindre av V men likväl blir det Mp och V.

Det är därför den politiska debatten förs utan så mycket socialdemokrati. Mona Sahlin, vilket också visar sig i opinionsmätningar försvinner inte från uppmärksamheten för att hon bashas av media eller andra partier utan för att hon helt enkelt försvinner från uppmärksamheten när det hon vill säga bara är lite mindre V eller MP. Då blir dessa partier desto mer intressanta.

Det är sällan som socialdemokraterna har gått in i en valrörelse med så stor svaghet som nu. Det gäller inte bara Sahlin som partiledare utan partiet som sådant. Det är mycket få som kan säga vad S vill undantaget att man inte vill lika mycket som V och Mp.