Hoppa till innehåll

När Ryssland ska öva robotskjutningar som stör svensk lufttrafik är den rödgröna tystnaden stor

När Sverige i höstas övade sitt försvar i den stora övningen Aurora blev demonstrationerna många bland de grupper som ständigt demonstrerar mot att Sverige ska kunna försvara sig. Ledande företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltog i demonstrationerna. Jonas Sjöstedt använde samma språkbruk som hördes från Moskva. Putinvänner i Sverige demonstrerade under beteckningen fredsvänner tillsammans med företrädare för allehanda extrema grupper, inklusive miljöpartister och vänsterpartister.

Nu ska Ryssland genomföra en övning med skjutning av robotar i havet söder om Karlskrona, öster om Simrishamn. Det är nära Sverige, så nära att det påverkar det civila trafikflyget. Det är självfallet en demonstration av vapenförmåga och en provokation för att visa att man vill äga Östersjön som sitt eget Fredens hav. Det är ett mönster i det större. Utläggningen av NordStream II, med krav på att få använda hamnar i Sverige, offensiva invasionsövningar, hot om åtgärder om Sverige skulle gå med i Nato, hot mot våra grannländer om kärnvapen, provokativt flygande i Östersjöområdet och undervattenskränkningar. Den omfattande och avancerade upprustningen och tillförseln av nya förband i Östersjöområdet. Och nu en övning med robotskjutning som har ett tydligt offensivt syfte, nära den skånska kusten och söder om vår stora marinbas i Karlskrona.

Det är förunderligt att det ännu inte hörts något om demonstrationer från alla dem som demonstrerade mot den svenska försvarsövningen Aurora. De demonstrerade mot att vi övade vår förmåga till försvar men verkar inte lyfta många plakat för att demonstrera mot dem som övar anfall mot oss och vill göra Östersjön till en plats för militär konfrontation. De miljöpartister och vänsterpartister som stod bakom demonstrationerna mot Aurora har än så länge varit tysta mot en övning som innebär att missiler som kan bära kärnvapen ska prövas och testas i det som är vårt närområde. De är tysta.

Peter Hultqvist som i dag Aftonbladet visar att han vill relativisera det sovjetiska förtrycket till att vara något som påminner om moderat syn på en arbetsmarknad  har uttryckt sin förvåning inför övningen. Men inte kritiserat att den äger rum på ett sådant sätt att den hotar svensk civil luftfart. Han är mer kritisk till att moderaterna vill reformera arbetsmarknaden än att Ryssland övar med robotar som kan bära kärnvapen utanför vår kust.

Det mest allvarliga är att Hultqvist och regeringen fortfarande inte har kunnat lägga grunden för en försvarspolitik som innebär att vi återhämtar försvarsförmåga och kommer ikapp den rustning och de hot som vi i dag möter. Åren går och inget händer annat än att regeringen för till medel som inte innebär något annat än att försvagningen av svensk försvarsförmåga fortsätter. Det är en reaktionstid som följer regeringens hantering av Transportstyrelsen.

Och i nästa vecka börjar ryska robotskjutningar så nära Sverige att luftfartstrafiken omdirigeras. Det är mycket tystnad och lite handling bland de rödgröna. Några demonstrerar mot svenska försvarsövningar men inte mot ryska missiler, andra håller sig förvånade men tysta när övningarna är en uppenbar provokation mot Sverige.