Hoppa till innehåll

När fotbollen blir viktigare än företagandet förlorar välfärden

Sitter just nu i möte kring europeisk tillväxtpolitik och har argumenterat för ett antal förändringar som kan leda till mer jobb och ökat företagande. Ser samtidigt att Lars Ohly i en intervju i DN vill göra Sverige till skatteparadis för elitfotbollsspelare och göra det svårare för företagare att tjäna pengar.

imagesHögre skatter för företagande och nya jobb, lägre för fotboll. Hans motiv är att han ogillar girighet. Nu behöver det ju inte vara motivet för alla som vill utveckla ett företag, om det nu är fel att tjäna pengar. Men utan vinster och överskott blir det inga investeringar och inga växande företag. Så företagare som tjänar pengar behöver göra det för att företaget ska kunna överleva och växa. Det är oklart vad han tycker om fotbollsspelare som flyttar utomlands på grund av de höga skatterna. Fotboll spelar man ju lika bra med höga skatter som med låga men företag behöver tjäna pengar för att växa och anställa fler. Så vad tycker han om fotbollsspelares girighet?

En rimlig utgångspunkt istället att respektera var och en som genom egna insatser vill tjäna pengar och kunna behålla merparten av den egna inkomsten. Det är inte girigt. Det är att respektera andra. Jag vill ha ett Sverige där företagare, forskare, fotbollsspelare och filantroper gärna stannar i Sverige. Ohly nöjer sig med fotbollsspelarna. Han gör politiken till en lekstuga för hans egna fördomar om andra människor.