Hoppa till innehåll

När Europa hotas måste Europa hålla samman

Förbereder Putin nya offensiver in i Ukraina? Den frågan kan ställas efter att de olika ryska underrättelsetjänsterna, och Putin nu påstår att ukrainska specialstyrkor har gått över gränsen, till det ryskannekterade Krim, för att göra sabotage samtidigt som en rysk soldat blev dödad. Det är en historisk parallell till så många andra skapade orsaker till krig.

Tanken på att militärt underlägset Ukraina nu skulle genom specialstyrkor bedriva offensiv sabotageverksamhet på Krim är inte sannolik. Ukraina har idag fullt upp att försvara de gränser man har mot ryska rebeller. Ukraina drabbas dessutom på grund av ryska krigsinsatser av ständiga offer i form av stupade soldater. Det är Ryssland som bedriver en aggression i Ukraina och genom sin ockupation av Krim.

Det är också Ryssland som de senaste veckorna förberett omfattande styrkor på Krim för att kunna göra nya offensiver och för att kunna stödja ryska rebellgrupper.

Det vi nu ser är hur ett skymningsläge drabbar Europa. Ett EU som är upptaget med britternas utträdesprocess, krisande ekonomier och många medlemsstater som gärna ser att man återgår till ”normala” relationer med Ryssland, det vill säga relationer som bygger på att man accepterar det onormala att ett land tillåts angripa och ockupera ett annat land i Europa. I Turkiet en kontrarevolution som underminerar demokrati och det moderna turkiska samhället samtidigt som landet förs närmare till Moskva och längre bort från Bryssel. I USA ett presidentval där den ene kandidaten säger sig vilja offra allierade samtidigt som han uttrycker sin beundran och vilja till vänskap med Putin.

Ryssland utnyttjar nu europeisk splittring och amerikansk obeslutsamhet.

Det talar för att Europa behöver stå enat och beslutsamt. Det gäller budskapen till Putin, sanktionerna gentemot Ryssland, stödet till Ukraina och sammanhållningen. De som vill splittra EU i tron att nationalstater själva bättre hanterar en globaliserad värld har djupt fel och står för en ansvarslös politik. De som lever i tron att EU handlar om regleringar av jordgubbar, som inte är reglerade, och byråkrati, som vi finner överallt oavsett vilken politisk nivå vi talar om, bortser från att det europeiska samarbetet genom EU handlar om fred, säkerhet, frihet och demokrati.

Det är dags att Sverige och andra länder nu går i täten för att hålla samman EU, för att stärka försvaret av våra länder och vår gemensamma säkerhet och att vi ser till att Nato kan stärkas genom svenskt och finskt medlemskap. Det är rätt sätt att möta Putins aggressioner mot sina grannar och mot Europa.